keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Maa-artisokkakeitto

SMY:ltäni saadut maa-artisokat muuntuivat viimein tänään keiton muotoon. Gluteeniton ja maidoton ruokavaliokokeiluni on edelleen menossa, joten sovelsin hieman saamaani ohjetta. Ensin kuullotin pari valkosipulinkynttä rypsiöljyssä, jonka jälkeen lisäsin n. 500g kuorittuja maa-artisokkia sekä kaksi perunaa pilkottuna. Liemeksi laitoin 5dl vettä ja kanaliemikuution. Kun artisokat ja peruna olivat pehmeitä, niin kaadoin osan keitinliemestä toiseen astiaan ja soseutin keiton. Sekoitin kananmunankeltuaisen desiin oatlyn kaurakermaa ja lisäsin sen ohuena norona soseeseen koko ajan sekoittaen. Kaadoin myös erottelemani keitinveden joukkoon oikeastaan kokonaan, koska sose oli niin paksua. Pidin keitosta (ei kiehautusta) vielä hetken liedellä ja maustoin ripauksella valkopippuria, sekä kuivattua timjamia. 

Keitosta tehdessä huomioni kiinnittyi tuoksuihin. Kuoriessani pieniä artisokkia, tahmainen tunne käsissä ja uimahallia muistuttava tuoksu eivät vakuuttaneet kokkaajaa. Jatkoin kuitenkin sinnikkäästi ja porinavaiheessa tuoksu vaihtuikin houkuttelevan pehmeäksi, makeaksi. Kananmunan keltuaisen erottelussa mieleeni muistui laatikon pohjalla vuosia lojunut keltuaisen erotin (tupperware), joten otin sen käyttööni. Pienessä, sinisessä vekottimessa on jotain veikeää, jonka koko ja muotoilu sai hymyn kasvoilleni. Arjen pienet ilot :) Sosekeitot kaipaavat mielestäni aina jotain pureskeltavaa rinnalleen ja onneksi kaapista löytyi vielä Maatilaleipomo Pirjo Hörkön gluteenitonta näkkäriä. Näkkäriä syödessä ei voi uskoa, että se ei sisällä ruista ja se onkin ollut viikon herkuttelutuote. Lounaaksi siis tänään ihanan pehmeän makuista maa-artisokkakeittoa ja rukiisen makuista näkkäriä - kiitos SMY!

Maa-artisokka ei ole kasvina itselleni kovin tuttu joten googlailin hieman lisätietoa siitä. Mielenkiintoisen artikkelin löysin Maatiaisen sivuilta, josta ilmeni että maa-artisokka kuuluu auringonkukkien sukuun ja että perunan viljelyn yleistyminen syrjäytti sen käytön 1700-luvulla. Itse aion jatkossa muistaa tämän herkun muutenkin kuin sosekeitossa :)






3 kommenttia:

  1. Miten ihmeessä onnistutkaan saamaan noin arkisista asioista ja askareista näin uskomattoman kauniita kuvia aikaiseksi?

    Mukavaa kuulla, että keitto onnistui ilman maitotuotteitakin. Mistä olet ostanut tuota rukiitonta näkkäriä? Kiinnostaisi kokeilla ;-)

    t. SMY

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiitos. Hakaniemen hallissa on gluteeniton puoti, jossa omistaja-täti kertoi mulle hurahtaneensa tähän leipään 25-vuotta sitten. Se on kyllä tyyristä.. Tarvis kokeilla, jos sais samista aineksista taiottua itse samankaltaista näkkäriä..

      Poista
  2. Hakaniemen halliin siis ;-) Kiitos vinkistä!
    t. SMY

    VastaaPoista