torstai 6. joulukuuta 2012

Syntymäpäivä

Lukeudun niihin ihmisiin, jotka rakastavat syntymäpäivien viettoa, erityisesti omien sellaisten :) Itsenäisyyspäivä on aina ollut meillä juhlapäivä, johon on valmistauduttu kuin jouluun ikään ja jollain tapaa se on tuntunut aina meidän perheen pikkujouluilta. Lapsena oli ihanaa, kun juhlinta alkoi jo edellisenä iltana kylän pikkujoulujen merkeissä ja viisarien heilahtaessa seuraavan päivän puolelle lauloi koko kylä syntymäpäivälaulua pikku-Marialle. Kiitos   

Luulin myös joskus, että syntymäpäiväjuhlat kokevat jonkinlaisen inflaation siinä vaiheessa, kun aikuisuuden ovi aukeaa ja vanhemmat eivät enää ole herättämässä paketin kera, mutta uskomus osoittautui vääräksi - onneksi! On ihana häärätä, laittaa ja kokeilla uusia reseptejä, kun tietää että on saamassa ison lauman vieraita eikä lahjojen tulokaan ole loppunut!

Tänä vuonna juhlapäiväni alkoi rakkaudelle maistuvalla aamiaisella, joka tarjoiltiin sänkyyn. Siihen kuului myös lahjapaketti, jonka sisältä löytyi liput Vain elämää -konserttiin SEKÄ Hobitin 3D leffaan!!! Elämyksiä loppuvuodelle siis tiedossa ja vieläpä hyvässä seurassa   Aamuihanuuksien jälkeen oli aika touhuta :) Eilen leivottujen pipareiden lisäksi tarjolla oli uusia kokeiluja: turkinpippurimuffinseja, amerikkalaista juustokakkua vadelmien kera sekä punajuuri-fetapiirakkaa. Sokerikakku sai täytteekseen kermarahkaa ja banaania, my favorite. Aikamoinen rumba oli menoillaan vielä vieraiden saapuessa, mutta kaikki sujui painollaan ja lopulta maltoin istahtaa olohuoneen keskelle nauttimaan rakkaiden ihmisten seurasta sekä paketeista. 

Tarjoiluista tarvii mainita sen verran, että turkinpippurimuffinsit sekä punajuuripiiras sai sen verran kehuja, että laitan niiden ohjeet poikkeuksellisesti tuonne loppuun (leikkasin ohjeet kauan sitten jostain lehdistä, enkä heti bongannut niitä netistä, joten linkitys ei nyt onnistunut). Maistuivat myös tekijälle, vaikka annoinkin muiden ensin testata ne :D 

Jokatapauksessa, Loistavaa itsenäisyyspäivää ja nautinnollista syntymäpäivää kaikille synttärikaimoille, sekä kiitos onnittelijoille, vierailijoille ja hengessä mukana olijoille!







Salmiakkimuffinit

100g pehmeää voita
1dl sokeria
3 huoneenlämpöistä munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100 g turkinpippurirouheita

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri keskenään. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Itse en välittänyt tässä vaiheessa juoksettumisesta, mutta jos niin käy, niin jauhojen ripottelu joukkoon pitäisi korjata tilanne. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munaseokseen. Lisää myös rouhitut turkinpippurit. Jaa taikina muffinsivuokiin ja paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Ohjeessa neuvottiin laittamaan vielä kokoinainen turkinpippuri jokaisen muffinin päälle ennen uuniin laittoa, mutta itse skippasin tämän. Tein muffinit pikkuvuokiin ja niitä tuli 27 kpl. Koristelin muffinit kermarahkalla ja salmiakkilastuilla.

Feta-punajuuripiiras

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
ripaus suolaa
200 g margariinia tai voita
2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:
6-8 punajuurta
300 g ranskankermaa
3 munaa
3/4 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2-3 rkl timjamia
150 g fetajuustoa

Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Nypi rasva jauhoseokseen. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään.
Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi. Valuta, jäähdytä, kuori ja lohko.
Sekoita ranskankerma, munat ja mausteet. Murustele seokseen fetajuusto ja sekoita tasaiseksi. Kauli taikina levyksi leivinpaperin päälle. Levitä feta-ranskankermaseos ja punajuurilohkot. Voit kääntää taikinan reunat piiraan päälle (itse jätin tämän tekemättä). Paista piirasta uunissa 200-225 asteessa 30-45 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti